szybki kontakt:  +48 664 789 438 

BIO WAPŃ - Unikalny wapń organiczny, przyswajalny w 95 %!

bio wapńWapń jest minerałem niezbędnym do budowy tkanki kostnej, składnikiem wielu enzymów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki elektrolitowej organizmu, reguluje pH krwi, działając zasadowo i eliminując zakwaszenie, co ma decydujący wpływ na nasze zdrowie. Zakwaszenie organizmu powoduje zwiększenie gęstości krwi, zaburzenie krążenia, niedotlenienie, osłabienie aktywności białych krwinek (zmniejszenie odporności), szybki rozwój komórek nowotworowych. Zakwaszenie prowadzi do osteoporozy, „okradając” kości z wapnia (organizm pobiera wapń z kości żeby się odkwasić). Sole wapnia, które powstają przy neutralizacji zakwaszenia, odkładają się w postaci złogów w nerkach, na kręgosłupie, w naczyniach krwionośnych na blaszkach miażdżycowych, co prowadzi do zawałów i udarów. Taki wapń nie wraca już do tkanki kostnej. Niestety, dieta zawierająca dużo białka pochodzenia zwierzęcego, prostych węglowodanów, cukru, kawy, napojów gazowanych, alkoholu oraz palenie papierosów bardzo zakwasza organizm i przyspiesza takie zmiany, dla tego niezbędne jest regularne odkwaszanie organizmu (bardzo skuteczny do tego jest Chitosan). Zakwaszenie organizmu i brak wapnia osłabia odporność, zaburza procesy biochemiczne organizmu. Wapń, podwyższając pH, aktywuje limfocyty, podnosi odporność, zapobiega nowotworom, białaczce.

Wapń zmniejsza reakcje alergiczne, wpływa na krzepliwość krwi, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych i zwiększa ich przepuszczalność. Jest niezbędny dla normalnej pracy mięśnia sercowego, obniża ciśnienie krwi, reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych, wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów, wpływa na płodność i donoszenie ciąży, pomaga w wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich. Wapń jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy, zapobiega osteoporozie. Jest niezbędny dla układu nerwowego. Bóle głowy i nieprzyjemne kurcze łydek, za które obwiniamy modny magnez, to niejednokrotnie również objawy niedoboru wapnia. Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje zarówno u młodzieży, zwłaszcza w okresie wzrostu, jak i u osób starszych. Krzywica (zaburzony wzrost i zniekształcenia kości u dzieci) oraz demineralizacja kości (ubytki związków wapnia z kości u dorosłych lub dzieci) są bezpośrednim skutkiem długotrwałych niedoborów wapnia w diecie lub zakwaszenia organizmu. Normalnie u obu płci występuje utrata masy kostnej po 30. roku życia, ale u kobiet ryzyko osteoporozy jest znacznie większe. Mniej więcej jedna kobieta na cztery w wieku postmenopauzalnym cierpi na osteoporozę. Mimo że osteoporoza występuje w całym szkielecie, największa utrata masy kostnej dotyczy zazwyczaj kręgosłupa, bioder i żeber. Ponieważ kości te narażone są na największe obciążenia, są podatne na ból, zniekształcenia i pęknięcia.

Według norm Światowej Organizacji Zdrowia dzienne zapotrzebowanie na jony wapnia wynosi:

  • niemowlęta: 400-600 mg
  • dzieci do 10 lat: 800-1200 mg
  • młodzież: 1200 mg
  • dorośli: 1000 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 1200-1500 mg
  • kobiety po menopauzie: 1500 mg
  • osoby po 65 roku: 1200-1500 mg

Deficyt wapnia może prowadzić do różnych schorzeń i patologii fizjologicznych. Przy niedostatecznej ilości wapnia można zaobserwować liczne schorzenia, takie jak:

  • u niemowlaków i dzieci: nieprawidłowości w rozwoju dziecka, deformacje kości, późne ząbkowanie i chodzenie, wczesną próchnicę, zaburzenia snu, nadmierną płaczliwość w nocy, stany lękowe, nerwowość, nadmierną potliwość, skrzywienie kręgosłupa i kończyn dolnych, opóźnienie rozwoju ruchowego, kwadratową czaszkę, krzywicę, wąską pierś.
  • u młodzieży: skurcze w kończynach, szybkie męczenie się, senność, potrzeba dużej ilości snu, nerwowość, obniżona zdolność do zapamiętywania, częste przeziębienia, alergie.
  • w wieku średnim i starszym: osteoporoza, bezsilność, drętwienie i bóle kończyn, bóle i dyskomfort kręgosłupa, przygarbienia, skłonność do złamań, urazów, zwiotczenie mięśni, reumatyzm, osłabienie funkcjonowania gruczołów wydzielania wewnętrznego, osłabienie odporności, nadciśnienie, cukrzyca, zaparcia, choroba kamicowa, choroby naczyń krwionośnych, serca, mózgu, schorzenia onkologiczne, alergie, objawy okresu przekwitania, przyspieszenie procesów starzenia się organizmu, nadpobudliwość, zniechęcenie, nerwowość, depresja, senność, skurcze, w ciężkich przypadkach prowadzi do tężyczki i drgawek.
  • u kobiety w ciąży: bóle i dyskomfort kręgosłupa i pleców, reumatyzm stawów, osteoporoza, zaburzenia rozwoju zarodka, niedostateczna ilość mleka, utrata połysku włosów i cery, osłabienie bodźców dotykowych w dolnych częściach kończyn.
  • przy złamaniach kości: obserwuje się gwałtowne naruszenie równowagi przemiany wapnia w organizmie, w ciągu 4-6 tygodni człowiek traci 1-2 % wapnia, co prowadzi do przyspieszenia osteoporozy, złamania kości długo nie goją się.

Wapń jest 5-tym co do ważności pierwiastkiem w naszym organizmie. Średnio w organizmie człowieka jest około 2,5 kg wapnia (99% w kościach i 1% w tkankach miękkich oraz krwi). 70% suchej masy kości i zębów stanowi hydroksyapatyt (Ca10(PO4)6(OH)2 - sześcioortofosforan diwodorotlenku diesięciowapnia). Hydroksyapatyt w macierzy organicznej kości jest powiązany z innymi elementami i związkami. Są to makroelementy (magnez i fosfor), pierwiastki śladowe (bor, cynk, miedź i selen), aminokwasy, polipeptydy oraz białka (kolagen i białka niekolagenowe). Wszystkie te związki w żywym organizmie biorą udział w regulacji zarówno procesu wzrostu kryształów minerału kostnego, jak również ich dojrzewania i resorpcji.

Dla utrzymania dobrego stanu kości potrzebny jest więc nie tylko organiczny związek wapnia, jakim jest hydroksyapatyt, lecz również kolagen, białka niekolagenowe, aminokwasy, magnez, fosfor, bor, cynk, miedź, selen, wit. D3. Ważny jest też właściwy poziom hormonów: estrogenów, hormonów tarczycy i przytarczyc.

Zdaniem większości uczonych, spożywanie wystarczającej ilości wapnia w okresie dorastania i dojrzewania utrzymuje organizm w dobrym stanie przez długie lata. Ewentualny nadmiar wapnia jest gromadzony przez organizm w częściach końcowych kości w postaci kolczastych krysztalików. Zapasy te są wykorzystywane w okresach, gdy zwiększa się zapotrzebowanie na wapń, czyli podczas dojrzewania, ciąży i karmienia piersią, stresów, zakwaszenia, zmiany pogody itp. Przy braku zapasów organizm pobiera wapń z samych kości i zębów, czego skutkiem są osteoporoza, osteomalacja, łamliwość kości, choroby zębów.

Jednak to niedobór wapnia u ludzi jest zjawiskiem powszechnym. Wapń z żywności występuje w różnych związkach chemicznych i jest z trudem przyswajany przez organizm. Dodatkowo jego przyswajanie obniżają napoje gazowane, kawa, cukry i fosforany, znajdujące się w napojach, wędlinach, kiełbasach i żółtych serach. Tylko 20-30% wapnia zawartego w żywności jest przyswajalne przez organizm. Z pożywieniem dostarczamy dziennie tylko około 400 mg wapnia, dlatego też konieczne jest stosowanie biologicznie aktywnych suplementów. Niestety, dostępne na rynku produkty wapniowe zawierają słabo przyswajalny wapń w postaci nieorganicznych soli wapnia, które w niewielkim stopniu uzupełniają niedobory wapnia w organizmie. W większości preparatów wapń występuje jako nierozpuszczalny węglan wapnia (np. z muszli ostryg, koralowców lub dolomitów), który przyswaja się tylko w 15-20%, a u kobiet w wieku okołomenopauzalnym zaledwie do 4%! Glukonian lub mleczan wapnia przyswajalny jest w 20-30%, cytrynian wapnia około 30-45%, a chelaty aminokwasowe wapnia do 50-60%. Największy problem polega na tym, że związki nieorganiczne wapnia nie wchłaniają się do kości, lecz odkładają się w woreczku żółciowym lub nerkach w postaci złogów, w stawach i kręgosłupie powodując zwyrodnienia, w tkankach miękkich i naczyniach krwionośnych prowadząc do ich zwapnienia. Przyspiesza to rozwój miażdżycy, zawałów i udarów.

W produktach wapniowych TIENS wapń występuje w unikalnej formie hydroksyapatytu wapnia, który jest pozyskiwany z kości młodego bydła za pomocą unikalnej patentowanej biotechnologii - hydrolizy enzymolicznej. Badania pokazują, że hydroksyapatyt wapnia jest bardziej efektywny w utrzymaniu masy kostnej oraz zapobieganiu i spowalnianiu jej utraty w porównaniu do tradycyjnych źródeł wapnia, jak węglan wapnia, szczególnie u kobiet po menopauzie oraz u pacjentów z jawną osteoporozą.

Hydroksyapatyt wapnia to naturalne źródło łatwo przyswajalnych minerałów i innych elementów będących składnikami zdrowych kości. Produkty wapniowe TIENS oprócz organicznego, przyswajalnego w 95% wapnia zawierają inne niezbędne dla kości składniki jak:

  • makroelementy: wapń, magnez i fosfor,
  • pierwiastki śladowe: bor, cynk, miedź i selen,
  • nienaruszone białko,
  • kolagen typu 1 - przeważający rodzaj kolagenu zdrowych kości,
  • czynniki wzrostu kości,
  • czynniki organiczne - dostarczają niezbędnych dla kości aminokwasów i glikozaminoglikanów, m.in. chondroityny.

Bardzo ważne jest to, że produkty TIENS nie zawierają nieorganicznych soli wapniowych dzięki czemu nie powodują zwapnień tkanek i naczyń krwionośnych, prowadzących do zawałów i udarów, zwyrodnienia stawów oraz złogów w nerkach i w woreczku żółciowym.

Każda saszetka Bio wapnia TIENS zawiera 400 mg łatwo przyswajalnego wapnia oraz dużą ilość substancji odżywczych i leczniczych w odpowiednich proporcjach. W związku z tym jego działanie na organizm jest wielostronne.

Bio wapń TIENS zawiera m.in. witaminy A, D3, C. Witamina A bierze udział w procesie widzenia, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina D3 jest niezbędna dla gospodarki wapniowo – fosforowej organizmu, bierze udział w budowie kości, wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Witamina C ułatwia wchłanianie wapnia i wspomaga odporność organizmu.

SKŁAD:

  • łatwo przyswajalny wapń organiczny - hydroksyapatyt,
  • błonnik pokarmowy z kukurydzy bogaty w oligosacharydy (prebiotyki), 
  • odtłuszczone mleko w proszku, 
  • kakao w proszku,
  • kolagen, 
  • witaminy A, D3, C.

DZIAŁANIE:

  • wzmacnia i regeneruje kości i stawy,
  • zapobiega osteoporozie,
  • wzmacnia zęby, zapobiega próchnicy i paradontozie,
  • odkwasza organizm, dzięki czemu zwiększa odporność i zapobiega nowotworom,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • zmniejsza kruchość naczyń,
  • reguluje krzepliwość krwi,
  • reguluje pracę układu nerwowego,
  • ma korzystne działanie na płodność i donoszenie ciąży,
  • pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich,
  • reguluje pracę układu immunologicznego, zmniejsza reakcje alergiczne.

STOSOWANIE:

  • osteopenia, osteoporoza (dla kobiet po menopauzie zalecany razem z Kangli),
  • złamania kości, urazy,
  • choroby kości i stawów,
  • choroby kręgosłupa, dyskopatie,
  • profilaktyka paradontozy i próchnicy zębów,
  • zaburzenia krzepliwości krwi,
  • choroby autoimmunologiczne: RZS, toczeń, łuszczyca, inne,
  • choroby skóry, alergie,
  • choroby serca, miażdżyca tętnic, nadciśnienie, migrena,
  • bóle, skurcze, słabość mięśni,
  • choroby układu nerwowego: choroba Parkinsona, Alzheimera, SM, neuralgie,
  • nerwica, bezsenność, zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • choroby układu wydzielania wewnętrznego,
  • niedoczynność przytarczyc,
  • jako środek ogólnie wzmacniający.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie stwierdzono.

DAWKOWANIE:

Zawartość 1 saszetki rozpuścić w 150 ml ciepłej wody (ok. 40 st. C) lub wymieszać z jedzeniem – jogurtem, białym serem. Spożywać 1 raz dzienne, najkorzystniej o godz. 17.00-19.00.
Nie rozpuszczać w kawie i herbacie, nie popijać herbatą – utrudnia przyswajanie i zmniejsza działanie.


CZAS KURACJI:

W celach profilaktycznych 1-2 miesiące codziennie, po tym 1 saszetkę co 3-4 dni.
Przy osteopenii 3-4 miesiące codziennie, po tym 1 saszetkę co 2-3 dni.
Przy osteoporozie 4-6 miesięcy codziennie, po tym 1 saszetkę co 2 dni.
Przy złamaniach kości – 2 saszetki dziennie przez 1 miesiąc.

 

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.